
Co jeść w te dni?
Miesiączka to czas, w którym każda kobieta cierpi nie tylko z powodu utraty krwi i bólu zlokalizowanego w okolicy podbrzusza – czas menstruacji sprzyja również obniżeniu odporności i ogólnemu osłabieniu organizmu wraz ze spadkiem wydolności fizycznej. Dlatego w te dni warto wspomagać się nie tylko lekami przeciwbólowymi i poprawiającymi nastrój słodkościami, ale także wartościową i rozsądną dietą, która wzmocni nadwyrężone siły ustroju. Co zatem jeść w te dni?
Z racji utraty krwi, a z nią i żelaza, podczas miesiączki warto zwiększyć ilość spożywanych mięs. Jeśli lubisz, sięgnij po wątróbkę, która uzupełni niedobór cennego pierwiastka. Jeśli natomiast wątróbka nie wpisuje się w Twoje gusta, spróbuj po prostu piersi drobiowej czy innego tolerowanego przez Ciebie mięsa.
Jak rozpoznać warzywa bogate w żelazo? W większości przypadków cechuje je zielone zabarwienie. Podczas menstruacji sięgaj zatem po szpinak (wspaniale smakuje z makaronem czy jako dodatek do sałatek), brukselkę, brokuł i fasolkę szparagową. Na Twoją uwagę zasługują również jajka, a w szczególności – żółtko.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...