
Czy warto jeść czosnek?
Osoby, które dbają o zdrowie zdecydowanie powinny włączyć do diety czosnek. Dostępny w naszym kraju przez praktycznie cały rok zawiera wiele cennych substancji, które pomagają dbać o zdrowie. Co warto o nim wiedzieć?
Co kryje się w ząbkach czosnku?
Ząbki czosnku są bardzo bogate w witaminę C. Zawierają także niezwykle wiele witaminy B Ze względu na zawartość żelaza chronią przed anemią, a obecny w nich potas zapobiega bolesnym skurczom mięśni i nadciśnieniu.
Jakie działanie ma czosnek?
Czosnek to warzywo o bardzo mocnym działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym. Wpływa bardzo pozytywnie na pracę jelit, poprawia pracę dróg oddechowych. Warto po niego sięgać przy przeziębieniu, gdyż ułatwia odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach wydzieliny. Reguluje ciśnienie tętnicze krwi, obniża poziom złego cholesterolu. Chroni więc przed udarem mózgu i zawałem serca. Powoduje zwiększone wydzielanie soków żołądkowych, poprawia więc trawienie.
Podobne artykuły
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...