
Dlaczego warto jeść musli
Od zjedzenia miseczki musli powinniśmy zaczynać każdy dzień. Jest to wyjątkowo zdrowe śniadanie, zwłaszcza jeśli przygotujemy je samodzielnie w domu. Podstawą każdego musli są płatki owsiane i kukurydziane. Płatki owsiane są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka. Zawierają one także witaminy B1 i B6 oraz żelazo, fosfor i potas. Z kolei płatki kukurydziane dostarczą nam witaminy E, żelaza, magnezu, potasu i błonnika. Dodatkiem do musli mogą być jabłka – źródło witaminy C, błonnika i antyoksydantów. Do musli możemy dodać suszone morele. W tych owocach znajduje się beta-karoten, błonnik, witamina E i C, bor, magnez, wapń, potas. Do musli możemy dodać także różne rodzaje orzechów, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik. Orzechy to także źródło kwasu foliowego, potasu i witaminy E oraz B Komponując, a następnie jedząc codziennie musli zapobiegniemy osteoporozie, chorobom serca, wzmocnimy odporność organizmu, unikniemy zaparć, zapobiegniemy nadciśnieniu.
Podobne artykuły
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...