19 March 2024

Dlaczego warto jeść musli

Od zjedzenia miseczki musli powinniśmy zaczynać każdy dzień. Jest to wyjątkowo zdrowe śniadanie, zwłaszcza jeśli przygotujemy je samodzielnie w domu. Podstawą każdego musli są płatki owsiane i kukurydziane. Płatki owsiane są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka. Zawierają one także witaminy B1 i B6 oraz żelazo, fosfor i potas. Z kolei płatki kukurydziane dostarczą nam witaminy E, żelaza, magnezu, potasu i błonnika. Dodatkiem do musli mogą być jabłka – źródło witaminy C, błonnika i antyoksydantów. Do musli możemy dodać suszone morele. W tych owocach znajduje się beta-karoten, błonnik, witamina E i C, bor, magnez, wapń, potas. Do musli możemy dodać także różne rodzaje orzechów, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik. Orzechy to także źródło kwasu foliowego, potasu i witaminy E oraz B Komponując, a następnie jedząc codziennie musli zapobiegniemy osteoporozie, chorobom serca, wzmocnimy odporność organizmu, unikniemy zaparć, zapobiegniemy nadciśnieniu.

Previous post Jak jeść mądrze?
Next post Czy należy jeść ryby?