Dlaczego warto jeść musli
Od zjedzenia miseczki musli powinniśmy zaczynać każdy dzień. Jest to wyjątkowo zdrowe śniadanie, zwłaszcza jeśli przygotujemy je samodzielnie w domu. Podstawą każdego musli są płatki owsiane i kukurydziane. Płatki owsiane są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka. Zawierają one także witaminy B1 i B6 oraz żelazo, fosfor i potas. Z kolei płatki kukurydziane dostarczą nam witaminy E, żelaza, magnezu, potasu i błonnika. Dodatkiem do musli mogą być jabłka – źródło witaminy C, błonnika i antyoksydantów. Do musli możemy dodać suszone morele. W tych owocach znajduje się beta-karoten, błonnik, witamina E i C, bor, magnez, wapń, potas. Do musli możemy dodać także różne rodzaje orzechów, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik. Orzechy to także źródło kwasu foliowego, potasu i witaminy E oraz B Komponując, a następnie jedząc codziennie musli zapobiegniemy osteoporozie, chorobom serca, wzmocnimy odporność organizmu, unikniemy zaparć, zapobiegniemy nadciśnieniu.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...