
Co mogą jeść cukrzycy
Wśród produktów, które bez obaw mogą jeść osoby z cukrzycą znajduje się kasza jęczmienna, jaglana i gryczana. Posiłki mogą zawierać także razowy makaron, zbożowe płatki, brązowy ryż i razowe pieczywo. Zaleca się korzystanie z oliwy z oliwek i oleju rzepakowego, cukrzycy mogą jeść miękkie margaryny, które zostały wzbogacone dodatkiem stanoli lub steroli. Dozwolone jest jedzenie chudej wołowiny, drobiu bez skórki, chudych ryb. Posiłki można komponować z soi, soczewicy, fasoli i grochu. Dopuszczalne jest jedzenie białych serów, picie mleka i napojów mlecznych typu kefir i jogurt. Wymienione produkty mają niski indeks glikemiczny, po ich spożyciu osobom chorym na cukrzycę nie zagraża hiperglikemia. Osoby z cukrzycą powinny ograniczyć spożycie białego pieczywa, makaronu z białego mąki, białego ryżu. Od czasu do czasu mogą pozwolić sobie na zjedzenie tłustych ryb morskich. Całkowicie zakazane jest używanie cukru i miodu, wysokosłodzonych dżemów, frytek, smażenie na smalcu, picie napoi alkoholowych oraz napojów z dodatkiem cukru.
Podobne artykuły
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...