19 April 2024

Co mogą jeść cukrzycy

Wśród produktów, które bez obaw mogą jeść osoby z cukrzycą znajduje się kasza jęczmienna, jaglana i gryczana. Posiłki mogą zawierać także razowy makaron, zbożowe płatki, brązowy ryż i razowe pieczywo. Zaleca się korzystanie z oliwy z oliwek i oleju rzepakowego, cukrzycy mogą jeść miękkie margaryny, które zostały wzbogacone dodatkiem stanoli lub steroli. Dozwolone jest jedzenie chudej wołowiny, drobiu bez skórki, chudych ryb. Posiłki można komponować z soi, soczewicy, fasoli i grochu. Dopuszczalne jest jedzenie białych serów, picie mleka i napojów mlecznych typu kefir i jogurt. Wymienione produkty mają niski indeks glikemiczny, po ich spożyciu osobom chorym na cukrzycę nie zagraża hiperglikemia. Osoby z cukrzycą powinny ograniczyć spożycie białego pieczywa, makaronu z białego mąki, białego ryżu. Od czasu do czasu mogą pozwolić sobie na zjedzenie tłustych ryb morskich. Całkowicie zakazane jest używanie cukru i miodu, wysokosłodzonych dżemów, frytek, smażenie na smalcu, picie napoi alkoholowych oraz napojów z dodatkiem cukru.

Previous post Dlaczego warto jeść kiełki
Next post Jak często dokładnie należy jeść warzywa?