26 April 2024

Dlaczego warto jeść kiełki

Młode kiełki roślin zawierają bardzo duże ilości witamin i składników mineralnych. Kiełki są doskonałym źródłem potasu. Potas jest nam niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Oprócz potasu w kiełkach znajdują się saponiny, które poprzez obniżanie poziomu cholesterolu zapobiegają miażdżycy, ale też ułatwiają wchłanianie cennych substancji odżywczych, które organizm dostaje wraz z innymi składnikami pożywienia. Ułatwiają one także trawienie pokarmów. Kiełki dostarczają także dużych ilości żelaza. Zapobiegają więc anemii. Organizm łatwiej przyswaja żelazo, kiedy w organizmie jest wystarczająca ilość witaminy C. Żelazo zawarte w kiełkach organizm przyswaja bardzo dobrze, gdyż zawierają one także duże ilości tej witaminy. Oprócz witaminy C są źródłem witaminy A i E. Zawierają także mnóstwo wapnia, siarki, cynku, są źródłem usuwających z organizmu wolne rodniki antyoksydanty. Antyoksydanty zapobiegają rozwojowi raka, witaminy A, C i E dbają o stan naczyń włosowatych. Kiełki są lekkostrawne.

Previous post Co powinien jeść nastolatek?
Next post Co mogą jeść cukrzycy