Dlaczego warto jeść kiełki
- 511 Views
- Redaktor vinda.pl
- 19 czerwca 2019
- Porady - jak jeść zdrowo
Młode kiełki roślin zawierają bardzo duże ilości witamin i składników mineralnych. Kiełki są doskonałym źródłem potasu. Potas jest nam niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Oprócz potasu w kiełkach znajdują się saponiny, które poprzez obniżanie poziomu cholesterolu zapobiegają miażdżycy, ale też ułatwiają wchłanianie cennych substancji odżywczych, które organizm dostaje wraz z innymi składnikami pożywienia. Ułatwiają one także trawienie pokarmów. Kiełki dostarczają także dużych ilości żelaza. Zapobiegają więc anemii. Organizm łatwiej przyswaja żelazo, kiedy w organizmie jest wystarczająca ilość witaminy C. Żelazo zawarte w kiełkach organizm przyswaja bardzo dobrze, gdyż zawierają one także duże ilości tej witaminy. Oprócz witaminy C są źródłem witaminy A i E. Zawierają także mnóstwo wapnia, siarki, cynku, są źródłem usuwających z organizmu wolne rodniki antyoksydanty. Antyoksydanty zapobiegają rozwojowi raka, witaminy A, C i E dbają o stan naczyń włosowatych. Kiełki są lekkostrawne.

- 21 kwietnia 2022
Kiedy zjeść śniadanie
- 20 marca 2022
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
- 18 lutego 2022
Dlaczego warto jeść gruszki
- 14 stycznia 2022
Kiedy zjeść śniadanie
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Dlaczego warto jeść gruszki
Banany: jeść czy nie jeść?
Dlaczego warto jeść pomidory
Czy warto jeść jogurty?
Czy należy jeść ryby?
Dlaczego warto jeść musli