Dlaczego warto jeść kiełki
- 299 Views
- Redaktor vinda.pl
- 19 czerwca 2019
- Porady - jak jeść zdrowo
Młode kiełki roślin zawierają bardzo duże ilości witamin i składników mineralnych. Kiełki są doskonałym źródłem potasu. Potas jest nam niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Oprócz potasu w kiełkach znajdują się saponiny, które poprzez obniżanie poziomu cholesterolu zapobiegają miażdżycy, ale też ułatwiają wchłanianie cennych substancji odżywczych, które organizm dostaje wraz z innymi składnikami pożywienia. Ułatwiają one także trawienie pokarmów. Kiełki dostarczają także dużych ilości żelaza. Zapobiegają więc anemii. Organizm łatwiej przyswaja żelazo, kiedy w organizmie jest wystarczająca ilość witaminy C. Żelazo zawarte w kiełkach organizm przyswaja bardzo dobrze, gdyż zawierają one także duże ilości tej witaminy. Oprócz witaminy C są źródłem witaminy A i E. Zawierają także mnóstwo wapnia, siarki, cynku, są źródłem usuwających z organizmu wolne rodniki antyoksydanty. Antyoksydanty zapobiegają rozwojowi raka, witaminy A, C i E dbają o stan naczyń włosowatych. Kiełki są lekkostrawne.

- 24 lutego 2021
Jak jeść w czasie choroby?
- 4 stycznia 2021
Co jeść i jak często?
- 9 października 2020
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
- 7 sierpnia 2020
Jak jeść w czasie choroby?
Co jeść i jak często?
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
Witamina B6 w organizmie
Początki diety
Mikrourazy wśród sportowców
Popularność piłki nożnej
Spalacz tłuszczu dla otyłych