
Czy warto jeść jogurty?
W wielu dietach – czy to odchudzających, czy specjalistycznych – jogurt doskonale sprawdza się jako szybkie śniadanie. Szybki przegląd sklepowych półek pozwala jednak od razu zauważyć, że jogurt jogurtowi nierówny. W swej istocie jogurty są pochodnymi mlecznej fermentacji, lecz jogurt prawdziwy i godny polecenia obowiązkowo powinien zawierać w swoim składzie bakterie kwasu mlekowego. To w nich tkwi cały sens spożywania tego produktu, bowiem przedostając się do jelit, poprawiają w znaczący sposób ich pracę. Wzmacniają także odporność organizmu. Jogurt mogą zresztą spożywać nawet osoby, których organizm nie toleruje mleka. Dzieje się tak dlatego, że obecne w jogurcie bakterie trawią wstępnie kłopotliwą laktozę i białko. Wystrzegać się należy natomiast jogurtów smakowych. Te zwykle mają wiele cukru lub sztucznych substancji słodzących, barwników i konserwantów, prawdziwych owoców zaś w nich niewiele. Lepiej zatem kupić jogurt naturalny, który można wzbogacić aromatem owoców czy naturalnej wanilii.
Podobne artykuły
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...