Czy warto jeść jogurty?
W wielu dietach – czy to odchudzających, czy specjalistycznych – jogurt doskonale sprawdza się jako szybkie śniadanie. Szybki przegląd sklepowych półek pozwala jednak od razu zauważyć, że jogurt jogurtowi nierówny. W swej istocie jogurty są pochodnymi mlecznej fermentacji, lecz jogurt prawdziwy i godny polecenia obowiązkowo powinien zawierać w swoim składzie bakterie kwasu mlekowego. To w nich tkwi cały sens spożywania tego produktu, bowiem przedostając się do jelit, poprawiają w znaczący sposób ich pracę. Wzmacniają także odporność organizmu. Jogurt mogą zresztą spożywać nawet osoby, których organizm nie toleruje mleka. Dzieje się tak dlatego, że obecne w jogurcie bakterie trawią wstępnie kłopotliwą laktozę i białko. Wystrzegać się należy natomiast jogurtów smakowych. Te zwykle mają wiele cukru lub sztucznych substancji słodzących, barwników i konserwantów, prawdziwych owoców zaś w nich niewiele. Lepiej zatem kupić jogurt naturalny, który można wzbogacić aromatem owoców czy naturalnej wanilii.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...