Dlaczego warto jeść pomidory
- 366 Views
- Redaktor vinda.pl
- 22 stycznia 2019
- Porady - jak jeść zdrowo
Pochodzące z Ameryki Południowej pomidory zawierają bardzo mało kalorii, należą do warzyw, które mogą być jednym z produktów stosowanych w diecie odchudzającej. Niewielka ilość kalorii to nie jedyna zaleta pomidorów. Zawierają one pokaźną ilość witamin z grupy B: B1, B2, B3, B Są źródłem witaminy C, K i E oraz kwasu foliowego. Dostarczają niezbędnych składników mineralnych: żelaza, magnezu, wapnia, sodu i potasu. Najcenniejszym składnikiem, który zawierają pomidory jest jednak likopen. Chroni on nie tylko przed chorobami serca, ale także przed rakiem żołądka, płuc i jelita grubego. U osób, które regularnie jedzą pomidory oraz przetwory z nich, między innymi popularny sos, keczup, znacznie rzadziej obserwuje się wspomniane rodzaje raka. Przyczynia się do tego właśnie likopen – antyutleniacz, które niszczy wolne rodniki odpowiedzialne ze te rodzaje raka. Zawartość wspomnianych witamin i składników mineralnych sprawia, że są one warzywem zalecanym dla osób chorych na cukrzycę i cierpiącym na reumatyzm.

- 24 lutego 2021
Jak jeść w czasie choroby?
- 4 stycznia 2021
Co jeść i jak często?
- 9 października 2020
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
- 7 sierpnia 2020
Jak jeść w czasie choroby?
Co jeść i jak często?
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
Witamina B6 w organizmie
Początki diety
Mikrourazy wśród sportowców
Popularność piłki nożnej
Spalacz tłuszczu dla otyłych