Dlaczego warto jeść pomidory
Pochodzące z Ameryki Południowej pomidory zawierają bardzo mało kalorii, należą do warzyw, które mogą być jednym z produktów stosowanych w diecie odchudzającej. Niewielka ilość kalorii to nie jedyna zaleta pomidorów. Zawierają one pokaźną ilość witamin z grupy B: B1, B2, B3, B Są źródłem witaminy C, K i E oraz kwasu foliowego. Dostarczają niezbędnych składników mineralnych: żelaza, magnezu, wapnia, sodu i potasu. Najcenniejszym składnikiem, który zawierają pomidory jest jednak likopen. Chroni on nie tylko przed chorobami serca, ale także przed rakiem żołądka, płuc i jelita grubego. U osób, które regularnie jedzą pomidory oraz przetwory z nich, między innymi popularny sos, keczup, znacznie rzadziej obserwuje się wspomniane rodzaje raka. Przyczynia się do tego właśnie likopen – antyutleniacz, które niszczy wolne rodniki odpowiedzialne ze te rodzaje raka. Zawartość wspomnianych witamin i składników mineralnych sprawia, że są one warzywem zalecanym dla osób chorych na cukrzycę i cierpiącym na reumatyzm.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...