19 March 2024

Dlaczego warto jeść pomidory

Pochodzące z Ameryki Południowej pomidory zawierają bardzo mało kalorii, należą do warzyw, które mogą być jednym z produktów stosowanych w diecie odchudzającej. Niewielka ilość kalorii to nie jedyna zaleta pomidorów. Zawierają one pokaźną ilość witamin z grupy B: B1, B2, B3, B Są źródłem witaminy C, K i E oraz kwasu foliowego. Dostarczają niezbędnych składników mineralnych: żelaza, magnezu, wapnia, sodu i potasu. Najcenniejszym składnikiem, który zawierają pomidory jest jednak likopen. Chroni on nie tylko przed chorobami serca, ale także przed rakiem żołądka, płuc i jelita grubego. U osób, które regularnie jedzą pomidory oraz przetwory z nich, między innymi popularny sos, keczup, znacznie rzadziej obserwuje się wspomniane rodzaje raka. Przyczynia się do tego właśnie likopen – antyutleniacz, które niszczy wolne rodniki odpowiedzialne ze te rodzaje raka. Zawartość wspomnianych witamin i składników mineralnych sprawia, że są one warzywem zalecanym dla osób chorych na cukrzycę i cierpiącym na reumatyzm.

Previous post Czy warto jeść jogurty?
Next post Banany: jeść czy nie jeść?