Banany: jeść czy nie jeść?
- 530 Views
- Redaktor vinda.pl
- 14 stycznia 2019
- Porady - jak jeść zdrowo
Dobrze znany wszystkim i dostępny na sklepowych półkach przez cały rok banan jest owocem bardzo kontrowersyjnym. Z jednej strony zawiera mnóstwo korzystnych dla naszego organizmu składników, z drugiej strony spore wątpliwości budzi ogromna zawartość węglowodanów i wysoki indeks glikemiczny, przekładający się na wysoki poziom cukru po spożyciu. Z drugiej strony banan to także potas, wapń i naturalne źródło probiotyków. Banany wspomagają również czynności trawienne, poprawiają nastrój ze względu na zdolności generowania serotoniny i pomaga odbudować zniszczone treningiem zasoby glikogenu. Korzyści jest więc niepomiernie dużo, choć wcale nie niwelują one wątpliwości, zwłaszcza osób na diecie. Rzeczywiście, ci, którzy liczą kalorie lub mają problem z cukrem, nie powinny z bananami przesadzać. Ostrożność zaleca się także tym, którzy cierpią na różnego rodzaju problemy trawienne. W każdym innym przypadku banan jest posiłkiem wskazanym. Jest to wszak produkt zupełnie naturalny, który zarówno po treningu, jak i przed nim, będzie stanowił dobry zastrzyk energii.

- 4 stycznia 2021
Co jeść i jak często?
- 9 października 2020
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
- 7 sierpnia 2020
Witamina B6 w organizmie
- 24 czerwca 2020
Co jeść i jak często?
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
Witamina B6 w organizmie
Początki diety
Mikrourazy wśród sportowców
Popularność piłki nożnej
Spalacz tłuszczu dla otyłych
Tauryna czy warto przyjmować ?