Banany: jeść czy nie jeść?
Dobrze znany wszystkim i dostępny na sklepowych półkach przez cały rok banan jest owocem bardzo kontrowersyjnym. Z jednej strony zawiera mnóstwo korzystnych dla naszego organizmu składników, z drugiej strony spore wątpliwości budzi ogromna zawartość węglowodanów i wysoki indeks glikemiczny, przekładający się na wysoki poziom cukru po spożyciu. Z drugiej strony banan to także potas, wapń i naturalne źródło probiotyków. Banany wspomagają również czynności trawienne, poprawiają nastrój ze względu na zdolności generowania serotoniny i pomaga odbudować zniszczone treningiem zasoby glikogenu. Korzyści jest więc niepomiernie dużo, choć wcale nie niwelują one wątpliwości, zwłaszcza osób na diecie. Rzeczywiście, ci, którzy liczą kalorie lub mają problem z cukrem, nie powinny z bananami przesadzać. Ostrożność zaleca się także tym, którzy cierpią na różnego rodzaju problemy trawienne. W każdym innym przypadku banan jest posiłkiem wskazanym. Jest to wszak produkt zupełnie naturalny, który zarówno po treningu, jak i przed nim, będzie stanowił dobry zastrzyk energii.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...