4 October 2022

Banany: jeść czy nie jeść?

Dobrze znany wszystkim i dostępny na sklepowych półkach przez cały rok banan jest owocem bardzo kontrowersyjnym. Z jednej strony zawiera mnóstwo korzystnych dla naszego organizmu składników, z drugiej strony spore wątpliwości budzi ogromna zawartość węglowodanów i wysoki indeks glikemiczny, przekładający się na wysoki poziom cukru po spożyciu. Z drugiej strony banan to także potas, wapń i naturalne źródło probiotyków. Banany wspomagają również czynności trawienne, poprawiają nastrój ze względu na zdolności generowania serotoniny i pomaga odbudować zniszczone treningiem zasoby glikogenu. Korzyści jest więc niepomiernie dużo, choć wcale nie niwelują one wątpliwości, zwłaszcza osób na diecie. Rzeczywiście, ci, którzy liczą kalorie lub mają problem z cukrem, nie powinny z bananami przesadzać. Ostrożność zaleca się także tym, którzy cierpią na różnego rodzaju problemy trawienne. W każdym innym przypadku banan jest posiłkiem wskazanym. Jest to wszak produkt zupełnie naturalny, który zarówno po treningu, jak i przed nim, będzie stanowił dobry zastrzyk energii.

Previous post Dlaczego warto jeść pomidory
Next post Dlaczego warto jeść gruszki