Dlaczego warto jeść czekoladę
Czekolada, szczególnie ta gorzka, zawiera cenne dla zdrowia składniki. Jest ona przede wszystkim bardzo bogata w magnez, wapń i potas. W kostce gorzkiej czekolady kryje się także fosfor, cynk, miedź i żelazo. Zawiera ona również witaminy z grupy B, witamina A, E i witamina PP. Jest ona źródłem kofeiny i teobrominy – substancji o działaniu stymulującym. Jedząc trzy kostki gorzkiej czekolady dziennie, zwiększy we krwi ilość przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Wolne rodniki obecne w organizmie wywołują choroby serca, uszkadzają komórki ciała, przyczyniają się do jego szybszego starzenia się. Jedząc gorzką czekoladę, możemy dłużej cieszyć się młodością, ustrzec się przed chorobami serca, a w szczególności zapobiec tworzeniu się w nim zakrzepów.
Czekolada zawiera dużą ilość antyoksydantów, które chronią przed rakiem. Jedzona po obfitym i tłustym posiłku wspomaga wydzielanie przez wątrobę żółci, ułatwia tym samym strawienie tłuszczy. Mogą ją jeść także diabetycy, gorzka czekolada należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Podobne artykuły
Jak zrobić domowe mleko roślinne? Proste przepisy.
Domowe mleko roślinne - proste i smaczne alternatywy dla mleka krowiego Znaczenie mleka roślinnego Mleko roślinne staje się coraz popularniejszym...
Co to jest dieta niskowęglowodanowa i komu jest polecana?
Czym jest dieta niskowęglowodanowa? Dieta niskowęglowodanowa, znana także jako dieta low carb, to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu spożycia...
Jakie produkty wspierają regenerację po treningu?
Wprowadzenie Regeneracja po treningu jest kluczowym elementem w procesie budowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Odpowiednie produkty spożywcze mogą wspomóc regenerację,...
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie.
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie Probiotyki: wsparcie dla zdrowia jelit Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które korzystnie wpływają...
Jak zdrowo przytyć? Dieta na budowanie masy ciała.
Wprowadzenie Zdrowe przybranie masy ciała to proces, który wymaga zrozumienia swojego organizmu i odpowiedniego planu żywieniowego. W artykule omówimy skuteczne...
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....

