Dlaczego warto jeść czekoladę
- 245 Views
- Redaktor vinda.pl
- 15 maja 2019
- Porady - jak jeść zdrowo
Czekolada, szczególnie ta gorzka, zawiera cenne dla zdrowia składniki. Jest ona przede wszystkim bardzo bogata w magnez, wapń i potas. W kostce gorzkiej czekolady kryje się także fosfor, cynk, miedź i żelazo. Zawiera ona również witaminy z grupy B, witamina A, E i witamina PP. Jest ona źródłem kofeiny i teobrominy – substancji o działaniu stymulującym. Jedząc trzy kostki gorzkiej czekolady dziennie, zwiększy we krwi ilość przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Wolne rodniki obecne w organizmie wywołują choroby serca, uszkadzają komórki ciała, przyczyniają się do jego szybszego starzenia się. Jedząc gorzką czekoladę, możemy dłużej cieszyć się młodością, ustrzec się przed chorobami serca, a w szczególności zapobiec tworzeniu się w nim zakrzepów.
Czekolada zawiera dużą ilość antyoksydantów, które chronią przed rakiem. Jedzona po obfitym i tłustym posiłku wspomaga wydzielanie przez wątrobę żółci, ułatwia tym samym strawienie tłuszczy. Mogą ją jeść także diabetycy, gorzka czekolada należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym.

- 24 lutego 2021
Jak jeść w czasie choroby?
- 4 stycznia 2021
Co jeść i jak często?
- 9 października 2020
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
- 7 sierpnia 2020
Jak jeść w czasie choroby?
Co jeść i jak często?
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
Witamina B6 w organizmie
Początki diety
Mikrourazy wśród sportowców
Popularność piłki nożnej
Spalacz tłuszczu dla otyłych