26 April 2024

Dlaczego warto jeść czekoladę

Czekolada, szczególnie ta gorzka, zawiera cenne dla zdrowia składniki. Jest ona przede wszystkim bardzo bogata w magnez, wapń i potas. W kostce gorzkiej czekolady kryje się także fosfor, cynk, miedź i żelazo. Zawiera ona również witaminy z grupy B, witamina A, E i witamina PP. Jest ona źródłem kofeiny i teobrominy – substancji o działaniu stymulującym. Jedząc trzy kostki gorzkiej czekolady dziennie, zwiększy we krwi ilość przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Wolne rodniki obecne w organizmie wywołują choroby serca, uszkadzają komórki ciała, przyczyniają się do jego szybszego starzenia się. Jedząc gorzką czekoladę, możemy dłużej cieszyć się młodością, ustrzec się przed chorobami serca, a w szczególności zapobiec tworzeniu się w nim zakrzepów.
Czekolada zawiera dużą ilość antyoksydantów, które chronią przed rakiem. Jedzona po obfitym i tłustym posiłku wspomaga wydzielanie przez wątrobę żółci, ułatwia tym samym strawienie tłuszczy. Mogą ją jeść także diabetycy, gorzka czekolada należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Previous post Dlaczego warto jeść winogrona
Next post Dowiedz się ile jeść by spalić kalorie