23 April 2024

Dlaczego warto jeść winogrona

Winogrona są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. W każdym gronie najwięcej wartości odżywczych kryje się w pestkach. Niewielkie pestki winogron zawierają pycnogenol. Jest antyutleniacz, który likwiduje wolne rodniki wywołujące liczne schorzenia. Z kolei skórka winogron obfituje w inny antyutleniacz. Jest nim resweratrol. Najwięcej tego antyutleniacza zawierają winogrona ciemne. Wśród składników, które zawierają winogrona znajduje się także potas. Jest on potrzebny osobom, które mają podwyższony poziom złego cholesterolu, gdyż sprawia, że jest on neutralizowany. W winogronach znajduje się także bor. Pierwiastek ten jest szczególnie potrzebny kobietom w okresie menopauzy. Owoce te dostarczają także witamin z grupy B, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Warto jeść nie tylko świeże winogrona, ale korzystać także z oleju produkowanego z pestek tych owoców. Olej ten zawiera bardzo duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Można go stosować do smażenia i dodawać do sałatek.

Previous post Dlaczego warto jeść ciecierzycę
Next post Dlaczego warto jeść czekoladę