19 March 2024

Dlaczego warto jeść ciecierzycę

Ciecierzyca jest rośliną strączkową bardzo popularną w kuchni azjatyckiej. W ziarenkach ciecierzycy kryje się mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest ona przede wszystkim wartościowa ze względu na zawartość białka niemal tak wartościowego, jak białko zwierzęce. Zawiera także mnóstwo witamin, w tym witaminy z grupy B. Wśród tych witamin jest witamina B5, która ułatwia rozpad aminokwasów i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i układu nerwowego. Zawiera także witaminę B9 bardziej znaną jako kwas foliowy. Ze względu na zawartość kwasu foliowego, który pozytywnie wpływa na rozwój dziecka w życiu płodowym ciecierzyca powinna znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży. Ale nie tylko, obecność witamin z grupy B, potasu, cynku, magnezu, żelaza, błonnika sprawia, że ciecierzycę powinniśmy jeść wszyscy. Jedząc ciecierzycę podniesiemy odporność organizmu, pozbędziemy się bolesnych skurczów mięśni, wspomożemy pracę jelit, obniżymy poziom glukozy we krwi i uregulujemy ciśnienie.

Previous post Czy jeść pomidory?
Next post Dlaczego warto jeść winogrona