Dlaczego warto jeść ciecierzycę
Ciecierzyca jest rośliną strączkową bardzo popularną w kuchni azjatyckiej. W ziarenkach ciecierzycy kryje się mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest ona przede wszystkim wartościowa ze względu na zawartość białka niemal tak wartościowego, jak białko zwierzęce. Zawiera także mnóstwo witamin, w tym witaminy z grupy B. Wśród tych witamin jest witamina B5, która ułatwia rozpad aminokwasów i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i układu nerwowego. Zawiera także witaminę B9 bardziej znaną jako kwas foliowy. Ze względu na zawartość kwasu foliowego, który pozytywnie wpływa na rozwój dziecka w życiu płodowym ciecierzyca powinna znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży. Ale nie tylko, obecność witamin z grupy B, potasu, cynku, magnezu, żelaza, błonnika sprawia, że ciecierzycę powinniśmy jeść wszyscy. Jedząc ciecierzycę podniesiemy odporność organizmu, pozbędziemy się bolesnych skurczów mięśni, wspomożemy pracę jelit, obniżymy poziom glukozy we krwi i uregulujemy ciśnienie.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...