Dlaczego warto jeść kiełki
Młode kiełki roślin zawierają bardzo duże ilości witamin i składników mineralnych. Kiełki są doskonałym źródłem potasu. Potas jest nam niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Oprócz potasu w kiełkach znajdują się saponiny, które poprzez obniżanie poziomu cholesterolu zapobiegają miażdżycy, ale też ułatwiają wchłanianie cennych substancji odżywczych, które organizm dostaje wraz z innymi składnikami pożywienia. Ułatwiają one także trawienie pokarmów. Kiełki dostarczają także dużych ilości żelaza. Zapobiegają więc anemii. Organizm łatwiej przyswaja żelazo, kiedy w organizmie jest wystarczająca ilość witaminy C. Żelazo zawarte w kiełkach organizm przyswaja bardzo dobrze, gdyż zawierają one także duże ilości tej witaminy. Oprócz witaminy C są źródłem witaminy A i E. Zawierają także mnóstwo wapnia, siarki, cynku, są źródłem usuwających z organizmu wolne rodniki antyoksydanty. Antyoksydanty zapobiegają rozwojowi raka, witaminy A, C i E dbają o stan naczyń włosowatych. Kiełki są lekkostrawne.
Podobne artykuły
Jak zrobić domowe mleko roślinne? Proste przepisy.
Domowe mleko roślinne - proste i smaczne alternatywy dla mleka krowiego Znaczenie mleka roślinnego Mleko roślinne staje się coraz popularniejszym...
Co to jest dieta niskowęglowodanowa i komu jest polecana?
Czym jest dieta niskowęglowodanowa? Dieta niskowęglowodanowa, znana także jako dieta low carb, to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu spożycia...
Jakie produkty wspierają regenerację po treningu?
Wprowadzenie Regeneracja po treningu jest kluczowym elementem w procesie budowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Odpowiednie produkty spożywcze mogą wspomóc regenerację,...
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie.
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie Probiotyki: wsparcie dla zdrowia jelit Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które korzystnie wpływają...
Jak zdrowo przytyć? Dieta na budowanie masy ciała.
Wprowadzenie Zdrowe przybranie masy ciała to proces, który wymaga zrozumienia swojego organizmu i odpowiedniego planu żywieniowego. W artykule omówimy skuteczne...
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....

