Dlaczego warto jeść rukolę
Rukola, roszponka i mało jeszcze znana w Polsce rukiew wodna to kuzynki popularnej sałaty masłowej. Liście tych sałat są bardzo bogate w składniki mineralne i witaminy. Zawierają one przede wszystkim dużą ilość opóźniających proces starzenia się organizmu przeciwutleniaczy. Zawierają one także dużą ilość witamin z grupy B, witaminę A i C. spośród wyżej wymienionych gatunków sałat najwięcej cennych składników zawiera trudno u nas dostępna rukiew wodna. We wszystkich wspomnianych sałatach kryje się także potas, żelazo, cynk i magnez. W rukoli, roszponce i rukwi wodnej znajduje się bardzo duża ilość błonnika. Warzywa te są mało kaloryczne, w 100 g świeżych liści rukwi wodnej, roszponki lub rukoli znajduje się jedynie 17 kilokalorii. Zawarty w nich potas wpływa na właściwy poziom ciśnienia krwi, wraz z pozostałymi minerałami i witaminami poprawia kondycję układu krążenia. W rukoli, rukwi wodnej i roszponce kryją się także składniki, które ograniczają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.
Podobne artykuły
Jak zrobić domowe mleko roślinne? Proste przepisy.
Domowe mleko roślinne - proste i smaczne alternatywy dla mleka krowiego Znaczenie mleka roślinnego Mleko roślinne staje się coraz popularniejszym...
Co to jest dieta niskowęglowodanowa i komu jest polecana?
Czym jest dieta niskowęglowodanowa? Dieta niskowęglowodanowa, znana także jako dieta low carb, to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu spożycia...
Jakie produkty wspierają regenerację po treningu?
Wprowadzenie Regeneracja po treningu jest kluczowym elementem w procesie budowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Odpowiednie produkty spożywcze mogą wspomóc regenerację,...
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie.
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie Probiotyki: wsparcie dla zdrowia jelit Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które korzystnie wpływają...
Jak zdrowo przytyć? Dieta na budowanie masy ciała.
Wprowadzenie Zdrowe przybranie masy ciała to proces, który wymaga zrozumienia swojego organizmu i odpowiedniego planu żywieniowego. W artykule omówimy skuteczne...
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....

