23 April 2024

Dlaczego warto jeść rukolę

Rukola, roszponka i mało jeszcze znana w Polsce rukiew wodna to kuzynki popularnej sałaty masłowej. Liście tych sałat są bardzo bogate w składniki mineralne i witaminy. Zawierają one przede wszystkim dużą ilość opóźniających proces starzenia się organizmu przeciwutleniaczy. Zawierają one także dużą ilość witamin z grupy B, witaminę A i C. spośród wyżej wymienionych gatunków sałat najwięcej cennych składników zawiera trudno u nas dostępna rukiew wodna. We wszystkich wspomnianych sałatach kryje się także potas, żelazo, cynk i magnez. W rukoli, roszponce i rukwi wodnej znajduje się bardzo duża ilość błonnika. Warzywa te są mało kaloryczne, w 100 g świeżych liści rukwi wodnej, roszponki lub rukoli znajduje się jedynie 17 kilokalorii. Zawarty w nich potas wpływa na właściwy poziom ciśnienia krwi, wraz z pozostałymi minerałami i witaminami poprawia kondycję układu krążenia. W rukoli, rukwi wodnej i roszponce kryją się także składniki, które ograniczają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Previous post Czy warto jeść orzechy?
Next post Czy i jak jeść nowalijki?