Co jeść, aby nie zachorować na choroby nowotworowe
Są produkty spożywcze, których jedzenie prowadzi do rozwoju w organizmie komórek rakowych. Ale na nasze szczęście są i takie produkty, których jedzenie chroni przed rozwojem komórek wywołujących raka. Do tych ostatnich produktów należą tłuste ryby morskie, siemię lniane i oliwa z oliwek bądź oleje roślinne. W tych produktach znajdują się kwasy omega-3 i omega- Chronią ona przed zachorowaniem na raka prostaty i piersi. Należy wystrzegać się jedzenia tłustych mięs i słodyczy, do których w trakcie produkcji używane są tłuszcze trans. Przed zachorowaniem na raka chroni jedzenie warzyw i owoców. Marchewka, buraczki, dynia, pomidory zawierają likopen i witaminę A. Substancje te chronią przed różnymi rodzajami raka, w tym przed glejakiem – złośliwym nowotworem mózgu. Działanie antyrakowe mają także warzywa strączkowe. Przed zachorowaniem na raka prostaty chronią nie tylko kwasy omega-3 i omega-6, ale także sok z owoców granatu. Profilaktyce antyrakowej służą owoce cytrusowe oraz maliny i truskawki.
Podobne artykuły
Co to jest dieta niskowęglowodanowa i komu jest polecana?
Czym jest dieta niskowęglowodanowa? Dieta niskowęglowodanowa, znana także jako dieta low carb, to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu spożycia...
Jakie produkty wspierają regenerację po treningu?
Wprowadzenie Regeneracja po treningu jest kluczowym elementem w procesie budowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Odpowiednie produkty spożywcze mogą wspomóc regenerację,...
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie.
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie Probiotyki: wsparcie dla zdrowia jelit Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które korzystnie wpływają...
Jak zdrowo przytyć? Dieta na budowanie masy ciała.
Wprowadzenie Zdrowe przybranie masy ciała to proces, który wymaga zrozumienia swojego organizmu i odpowiedniego planu żywieniowego. W artykule omówimy skuteczne...
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...

