25 April 2024

Co jeść, aby nie zachorować na choroby nowotworowe

Są produkty spożywcze, których jedzenie prowadzi do rozwoju w organizmie komórek rakowych. Ale na nasze szczęście są i takie produkty, których jedzenie chroni przed rozwojem komórek wywołujących raka. Do tych ostatnich produktów należą tłuste ryby morskie, siemię lniane i oliwa z oliwek bądź oleje roślinne. W tych produktach znajdują się kwasy omega-3 i omega- Chronią ona przed zachorowaniem na raka prostaty i piersi. Należy wystrzegać się jedzenia tłustych mięs i słodyczy, do których w trakcie produkcji używane są tłuszcze trans. Przed zachorowaniem na raka chroni jedzenie warzyw i owoców. Marchewka, buraczki, dynia, pomidory zawierają likopen i witaminę A. Substancje te chronią przed różnymi rodzajami raka, w tym przed glejakiem – złośliwym nowotworem mózgu. Działanie antyrakowe mają także warzywa strączkowe. Przed zachorowaniem na raka prostaty chronią nie tylko kwasy omega-3 i omega-6, ale także sok z owoców granatu. Profilaktyce antyrakowej służą owoce cytrusowe oraz maliny i truskawki.

Previous post Co jeść, aby wątroba nie dokuczała?
Next post Jak jeść, aby nie chodzić głodnym?