Co jeść, aby wątroba nie dokuczała?
- 566 Views
- Redaktor vinda.pl
- 3 lipca 2019
- Porady - jak jeść zdrowo
Jednym z ważniejszych narządów w naszym ciele jest wątroba. Ma do spełnienia szereg zadań. Kiedy zaczyna szwankować, błyskawicznie to odczuwamy. Wątroba nie lubi tłustych, ciężkostrawnych, smażonych dań, które wielu z nas uwielbia. Podpowiadamy co jeść, a czego unikać, aby jak najdłużej była w doskonałej kondycji.
Na co stawiać?
Wątroba kocha warzywa i owoce. W przypadku warzyw najlepiej sięgać po te gotowe i zawierające dużo soku. Najzdrowsze dla niej są:
ziemniaki;
dynia;
kabaczek;
patison;
marchew;
pietruszka;
pomidory – ale tu uwaga: trzeba obrać je ze skórki.
Do przygotowywanych potraw warto dodać zioła. Wątroba najbardziej będzie nam wdzięczna za:
cynamon;
melisę;
majeranek;
koperek;
ostropest.
Z czego zrezygnować?
Chcąc jak najdłużej cieszyć się wątrobą w doskonałej kondycji, należy wykluczyć z diety przede wszystkim tłuste wędliny i mięsa. Tłuszcz bardzo mocno obciąża wątrobę i sprawia,że przestaje ona właściwie wypełniać swoje zadania. Lepiej zrezygnować również z ciast z ciężkimi kremami oraz słodkich batonów.

- 21 kwietnia 2022
Kiedy zjeść śniadanie
- 20 marca 2022
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
- 18 lutego 2022
Dlaczego warto jeść gruszki
- 14 stycznia 2022
Kiedy zjeść śniadanie
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Dlaczego warto jeść gruszki
Banany: jeść czy nie jeść?
Dlaczego warto jeść pomidory
Czy warto jeść jogurty?
Czy należy jeść ryby?
Dlaczego warto jeść musli