20 April 2024

Co jeść, aby wątroba nie dokuczała?

Jednym z ważniejszych narządów w naszym ciele jest wątroba. Ma do spełnienia szereg zadań. Kiedy zaczyna szwankować, błyskawicznie to odczuwamy. Wątroba nie lubi tłustych, ciężkostrawnych, smażonych dań, które wielu z nas uwielbia. Podpowiadamy co jeść, a czego unikać, aby jak najdłużej była w doskonałej kondycji.
Na co stawiać?
Wątroba kocha warzywa i owoce. W przypadku warzyw najlepiej sięgać po te gotowe i zawierające dużo soku. Najzdrowsze dla niej są:
ziemniaki;
dynia;
kabaczek;
patison;
marchew;
pietruszka;
pomidory – ale tu uwaga: trzeba obrać je ze skórki.
Do przygotowywanych potraw warto dodać zioła. Wątroba najbardziej będzie nam wdzięczna za:
cynamon;
melisę;
majeranek;
koperek;
ostropest.
Z czego zrezygnować?
Chcąc jak najdłużej cieszyć się wątrobą w doskonałej kondycji, należy wykluczyć z diety przede wszystkim tłuste wędliny i mięsa. Tłuszcz bardzo mocno obciąża wątrobę i sprawia,że przestaje ona właściwie wypełniać swoje zadania. Lepiej zrezygnować również z ciast z ciężkimi kremami oraz słodkich batonów.

Previous post Dlaczego trzeba jeść jogurt
Next post Co jeść, aby nie zachorować na choroby nowotworowe