
Co jeść w upalne dni
W okresie upałów należy przede wszystkim zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Stąd latem należy w swoich posiłkach uwzględnić przede wszystkim duża ilość warzyw i owoców. Poza posiłkami komponowanymi z warzyw i owoców w okresie upałów zaleca się picie świeżo wyciśniętych soków z warzyw. Szczególnie polecane są trzy rodzaje soków warzywnych: sok z buraków, sok z pomidorów i sok z marchwi. W warzywach tych znajduje się duża ilość magnezu i potasu. Także sok z nich przygotowany będzie zawierał duże dawki tych minerałów.
Dieta bogata w potas i magnez jest szczególnie ważna w upalne dni, kiedy dużo pocimy się, co oznacza utratę tych pierwiastków z organizmu. Sok z marchwi jest bogaty w beta-karoten, który chroni nas przed szkodliwym promieniowaniem UV. Latem często zdarzają się zatrucia pokarmowe i ukąszenia owadów. Dlatego dietę wzbogacamy fermentowanymi produktami mlecznymi: kefirami i jogurtami. Zawarty w nich wapń ma właściwości odczulające, a dobre bakterie obronią nas przed biegunką.
Podobne artykuły
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...