27 April 2024

Co jeść w upalne dni

W okresie upałów należy przede wszystkim zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Stąd latem należy w swoich posiłkach uwzględnić przede wszystkim duża ilość warzyw i owoców. Poza posiłkami komponowanymi z warzyw i owoców w okresie upałów zaleca się picie świeżo wyciśniętych soków z warzyw. Szczególnie polecane są trzy rodzaje soków warzywnych: sok z buraków, sok z pomidorów i sok z marchwi. W warzywach tych znajduje się duża ilość magnezu i potasu. Także sok z nich przygotowany będzie zawierał duże dawki tych minerałów.
Dieta bogata w potas i magnez jest szczególnie ważna w upalne dni, kiedy dużo pocimy się, co oznacza utratę tych pierwiastków z organizmu. Sok z marchwi jest bogaty w beta-karoten, który chroni nas przed szkodliwym promieniowaniem UV. Latem często zdarzają się zatrucia pokarmowe i ukąszenia owadów. Dlatego dietę wzbogacamy fermentowanymi produktami mlecznymi: kefirami i jogurtami. Zawarty w nich wapń ma właściwości odczulające, a dobre bakterie obronią nas przed biegunką.

Next post Jak jeść mniej?