Co jeść w upalne dni
W okresie upałów należy przede wszystkim zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Stąd latem należy w swoich posiłkach uwzględnić przede wszystkim duża ilość warzyw i owoców. Poza posiłkami komponowanymi z warzyw i owoców w okresie upałów zaleca się picie świeżo wyciśniętych soków z warzyw. Szczególnie polecane są trzy rodzaje soków warzywnych: sok z buraków, sok z pomidorów i sok z marchwi. W warzywach tych znajduje się duża ilość magnezu i potasu. Także sok z nich przygotowany będzie zawierał duże dawki tych minerałów.
Dieta bogata w potas i magnez jest szczególnie ważna w upalne dni, kiedy dużo pocimy się, co oznacza utratę tych pierwiastków z organizmu. Sok z marchwi jest bogaty w beta-karoten, który chroni nas przed szkodliwym promieniowaniem UV. Latem często zdarzają się zatrucia pokarmowe i ukąszenia owadów. Dlatego dietę wzbogacamy fermentowanymi produktami mlecznymi: kefirami i jogurtami. Zawarty w nich wapń ma właściwości odczulające, a dobre bakterie obronią nas przed biegunką.
Podobne artykuły
Zdrowe produkty spożywcze – czyli jakie jedzenie warto spożywać na diecie
Przemysł spożywczy nieustannie stara się, aby jego produkty były zdrowsze dla konsumentów. Od redukcji cukru i soli po nowe składniki,...
Jedz zdrowo, ćwicz, a w razie konieczności zastosuj suplementy
Dieta jest istotnym elementem utrzymania zdrowego stylu życia. Zdrowe odżywianie, ćwiczenia i przyjmowanie suplementów to jedne z najlepszych sposobów na...
Odpowiednio zbilansowana dieta to nie głodówka!
Zbilansowana dieta to nie strajk głodowy. Ważne jest, aby spożywać niezbędne składniki odżywcze, aby ciało było zdrowe i silne. Odpowiednio...
Kiedy zjeść śniadanie
Pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek w ciągu dnia warto zaplanować możliwie wcześnie. Nie chodzi o to, aby biec do lodówki...
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników...
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i...