Co mogą jeść cukrzycy
Wśród produktów, które bez obaw mogą jeść osoby z cukrzycą znajduje się kasza jęczmienna, jaglana i gryczana. Posiłki mogą zawierać także razowy makaron, zbożowe płatki, brązowy ryż i razowe pieczywo. Zaleca się korzystanie z oliwy z oliwek i oleju rzepakowego, cukrzycy mogą jeść miękkie margaryny, które zostały wzbogacone dodatkiem stanoli lub steroli. Dozwolone jest jedzenie chudej wołowiny, drobiu bez skórki, chudych ryb. Posiłki można komponować z soi, soczewicy, fasoli i grochu. Dopuszczalne jest jedzenie białych serów, picie mleka i napojów mlecznych typu kefir i jogurt. Wymienione produkty mają niski indeks glikemiczny, po ich spożyciu osobom chorym na cukrzycę nie zagraża hiperglikemia. Osoby z cukrzycą powinny ograniczyć spożycie białego pieczywa, makaronu z białego mąki, białego ryżu. Od czasu do czasu mogą pozwolić sobie na zjedzenie tłustych ryb morskich. Całkowicie zakazane jest używanie cukru i miodu, wysokosłodzonych dżemów, frytek, smażenie na smalcu, picie napoi alkoholowych oraz napojów z dodatkiem cukru.
Podobne artykuły
Co to jest dieta niskowęglowodanowa i komu jest polecana?
Czym jest dieta niskowęglowodanowa? Dieta niskowęglowodanowa, znana także jako dieta low carb, to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu spożycia...
Jakie produkty wspierają regenerację po treningu?
Wprowadzenie Regeneracja po treningu jest kluczowym elementem w procesie budowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Odpowiednie produkty spożywcze mogą wspomóc regenerację,...
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie.
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie Probiotyki: wsparcie dla zdrowia jelit Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które korzystnie wpływają...
Jak zdrowo przytyć? Dieta na budowanie masy ciała.
Wprowadzenie Zdrowe przybranie masy ciała to proces, który wymaga zrozumienia swojego organizmu i odpowiedniego planu żywieniowego. W artykule omówimy skuteczne...
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...

