Czy warto jeść jagody goji
Medycyna tybetańska i chińska stosuje jagody goji od stuleci, moda na jagody goji dotarła również do naszego kraju. Jagody goji dostarczają organizmowi między innymi rzadko spotykanej w owocach witaminy E. Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina wpływa na stan naczyń krwionośnych, jest stosowana w leczeniu chorób serca. Jagody goji są także źródłem selenu. Selen połączony z witaminę E odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Jagody goji zawierają także zeaksantynę. To karotenoid, który znajduje się w siatkówce oka. Nasz organizm nie wytwarza samodzielnie tego związku, dostarczany wraz z jagodami poprawia jakość widzenia, chroni także przed chorobami oczu. Owoce te są także źródłem witaminy C i polisacharydów. Witamina C i polisacharydy poprawiają odporność organizmu. Zaleca się zjedzenie każdego dnia 35 sztuk jagód. Można też zażyć 1 tabletkę lub wypić 25 ml soku dziennie. Jagody goji możemy kupić w postaci suszonej, dostępne są także tabletki z wyciągiem w owoców oraz sok.
Podobne artykuły
Jak zrobić domowe mleko roślinne? Proste przepisy.
Domowe mleko roślinne - proste i smaczne alternatywy dla mleka krowiego Znaczenie mleka roślinnego Mleko roślinne staje się coraz popularniejszym...
Co to jest dieta niskowęglowodanowa i komu jest polecana?
Czym jest dieta niskowęglowodanowa? Dieta niskowęglowodanowa, znana także jako dieta low carb, to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu spożycia...
Jakie produkty wspierają regenerację po treningu?
Wprowadzenie Regeneracja po treningu jest kluczowym elementem w procesie budowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Odpowiednie produkty spożywcze mogą wspomóc regenerację,...
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie.
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie Probiotyki: wsparcie dla zdrowia jelit Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które korzystnie wpływają...
Jak zdrowo przytyć? Dieta na budowanie masy ciała.
Wprowadzenie Zdrowe przybranie masy ciała to proces, który wymaga zrozumienia swojego organizmu i odpowiedniego planu żywieniowego. W artykule omówimy skuteczne...
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....

