26 April 2024

Czy warto jeść jagody goji

Medycyna tybetańska i chińska stosuje jagody goji od stuleci, moda na jagody goji dotarła również do naszego kraju. Jagody goji dostarczają organizmowi między innymi rzadko spotykanej w owocach witaminy E. Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina wpływa na stan naczyń krwionośnych, jest stosowana w leczeniu chorób serca. Jagody goji są także źródłem selenu. Selen połączony z witaminę E odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Jagody goji zawierają także zeaksantynę. To karotenoid, który znajduje się w siatkówce oka. Nasz organizm nie wytwarza samodzielnie tego związku, dostarczany wraz z jagodami poprawia jakość widzenia, chroni także przed chorobami oczu. Owoce te są także źródłem witaminy C i polisacharydów. Witamina C i polisacharydy poprawiają odporność organizmu. Zaleca się zjedzenie każdego dnia 35 sztuk jagód. Można też zażyć 1 tabletkę lub wypić 25 ml soku dziennie. Jagody goji możemy kupić w postaci suszonej, dostępne są także tabletki z wyciągiem w owoców oraz sok.

Previous post Trzeba jeść lepiej
Next post Co powinien jeść nastolatek?