Dlaczego warto jeść ryby
- 252 Views
- Redaktor vinda.pl
- 22 marca 2019
- Porady - jak jeść zdrowo
Ryby nie są w naszym kraju tak popularne, jak w Azji. Owszem, jemy ryby, ale nasza kultura jest mało rybna i danie z ryb jemy, co najwyżej raz w tygodniu. Zdecydowanie bardziej wolimy czerwone mięso. Trzeba jednak pamiętać, że nie ma nic gorszego, niż czerwone mięso. Ryby są zdecydowanie zdrowsze, bo zawierają cenny kwas foliowy, żelazo, ale także wiele innych składników.
Wiele osób nie je ryb, bo mają brzydki zapach. Owszem, świeża ryba nie pachnie tak pięknie, jak kwiaty, ale czy drób wydaje aromat? Tak naprawdę trzeba taką rybę przygotować i jeśli dobrze to zrobimy, aromat na pewno nas zaskoczy.
Ryby są przede wszystkim zdecydowanie mniej kaloryczne, niże wieprzowina, którą jemy zdecydowanie za często.
Oczywiście jedzenie paluszków rybnych nie jest żadną alternatywą, smażenie ryby w głębokim tłuszczu to też nie najlepszy wybór, ale jeśli zachowamy zdrowy rozsądek i zjemy zdrowo przygotowaną rybę, nie z frytami, a zdrowymi warzywami na pewno zadbamy o nasze zdrowie i zapewnimy sobie odpowiednią dawkę cennych dla nas składników.

- 4 stycznia 2021
Co jeść i jak często?
- 9 października 2020
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
- 7 sierpnia 2020
Witamina B6 w organizmie
- 24 czerwca 2020
Co jeść i jak często?
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
Witamina B6 w organizmie
Początki diety
Mikrourazy wśród sportowców
Popularność piłki nożnej
Spalacz tłuszczu dla otyłych
Tauryna czy warto przyjmować ?