24 April 2024

Dlaczego warto jeść ryby

Ryby nie są w naszym kraju tak popularne, jak w Azji. Owszem, jemy ryby, ale nasza kultura jest mało rybna i danie z ryb jemy, co najwyżej raz w tygodniu. Zdecydowanie bardziej wolimy czerwone mięso. Trzeba jednak pamiętać, że nie ma nic gorszego, niż czerwone mięso. Ryby są zdecydowanie zdrowsze, bo zawierają cenny kwas foliowy, żelazo, ale także wiele innych składników.
Wiele osób nie je ryb, bo mają brzydki zapach. Owszem, świeża ryba nie pachnie tak pięknie, jak kwiaty, ale czy drób wydaje aromat? Tak naprawdę trzeba taką rybę przygotować i jeśli dobrze to zrobimy, aromat na pewno nas zaskoczy.
Ryby są przede wszystkim zdecydowanie mniej kaloryczne, niże wieprzowina, którą jemy zdecydowanie za często.
Oczywiście jedzenie paluszków rybnych nie jest żadną alternatywą, smażenie ryby w głębokim tłuszczu to też nie najlepszy wybór, ale jeśli zachowamy zdrowy rozsądek i zjemy zdrowo przygotowaną rybę, nie z frytami, a zdrowymi warzywami na pewno zadbamy o nasze zdrowie i zapewnimy sobie odpowiednią dawkę cennych dla nas składników.

Previous post Dlaczego warto jeść kasze
Next post Dlaczego warto jeść kalarepkę