23 April 2024

Dlaczego warto jeść kalarepkę

W polskiej kuchni kalarepka jest znana od ponad 500 lat. To smaczne, dostępne wiosną i latem warzywo, jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a do tego zawiera mało kalorii. Wśród składników, które zawiera kalarepa wypada wymienić beta-karoten. Beta-karoten odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Warzywo to jest źródłem potasu, który wpływa na stan naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie krwi. Kalarepka nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, ale poprzez zawartość potasu zapobiega udarom mózgu. Zawartość witaminy C wpływa na odporność organizmu. W kalarepce znajduje się spora ilość błonnika. Jest więc pomocna w zwalczaniu i zapobieganiu zaparć. Zawiera także cholagogę, która wspomaga wydzielanie żółci przez wątrobę. Zamiast sięgać po dostępne w aptekach preparaty, które pobudzają wytwarzanie żółci – jedzmy kalarepkę. Unikniemy w ten sposób problemów związanych z trawieniem pokarmów, czyli niestrawności. Jak wiele innych warzyw warto jeść ją głównie na surowo.

Previous post Dlaczego warto jeść ryby
Next post Co jeść latem?