19 March 2024

Dlaczego warto jeść włoskie orzechy

Włoskie orzechy są nie tylko przepyszną, ale przede wszystkim niezwykle zdrową przekąską. Po orzechy włoskie powinny często sięgać kobiety w ciąży. Kobietom w ciąży niezbędny jest kwas foliowy, a orzechy są jednym z najlepszych jego źródeł. Jedzenie orzechów włoskich polecane jest osobom na diecie bezmięsnej. Dla tych osób orzechy włoskie staną się jednym z bogatszych źródeł białka. W zasadzie orzechy powinni jeść wszyscy, dostarczają one kwasów tłuszczowych omega-3, dzięki czemu obniżają poziom złego cholesterolu, tym samym zapobiegają chorobom układu krążenia. Orzechy dostarczają wielu witamin w tym witamin z grupy B i witaminy E. Znajdują się w nich także składniki mineralne: poprawiający pracę mózgu fosfor, działający antystresowo magnez, dbający o układ kostny wapń. Wraz z garścią orzechów organizm otrzymuje także porcję cynku. Warto jeść nie tylko orzechy, w sklepach dostępny jest także olej orzechowy, który ma takie same cenne właściwości. Możemy kupić również ekstrakt z orzechów.

Previous post Jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie!
Next post Co jeść wieczorem i do której godziny?