
Co jeść kiedy chorujemy na nerki
W przypadku chorób nerek dieta powinna być dostosowana do rodzaju choroby. Osoby, które chorują na kamicę moczanową muszą unikać produktów, które zawierają puryny. Obecność puryn sprawia, że wzrasta ilość kwasu moczowego. Do produktów bogatych w puryny należą śledzie i sardynki, wszelkie rodzaje mięs (poza mięsem drobiowym), grzyby. Wskazane są za to produkty mleczne, gotowana cielęcina i drób, ziemniaki, marchewka, buraczki. Można chorować nie tylko na kamicę moczanową, ale także na kamicę szczawianową. W przypadku tego schorzenia dieta musi wykluczać produkty, które zawierają szczawiany. Produkty te to nie tylko szpinak, rabarbar i szczaw, ale także czekolada i kakao. Osoby z kamicą szczawianową powinny zrezygnować z jedzenia marynat (zawierają ocet), wędzonych ryb i wędlin. Dla tych osób wskazane są grube kasze, jaja, gotowane ryby, dozwolone są owoce. Przy niewydolności nerek należy ograniczyć produkty o dużej ilości białka. Białko jest jednak niezbędne, może więc pochodzić z chudego mięsa. Nie może to być mięso czerwone.
Podobne artykuły
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...