4 October 2022

Co jeść kiedy chorujemy na nerki

W przypadku chorób nerek dieta powinna być dostosowana do rodzaju choroby. Osoby, które chorują na kamicę moczanową muszą unikać produktów, które zawierają puryny. Obecność puryn sprawia, że wzrasta ilość kwasu moczowego. Do produktów bogatych w puryny należą śledzie i sardynki, wszelkie rodzaje mięs (poza mięsem drobiowym), grzyby. Wskazane są za to produkty mleczne, gotowana cielęcina i drób, ziemniaki, marchewka, buraczki. Można chorować nie tylko na kamicę moczanową, ale także na kamicę szczawianową. W przypadku tego schorzenia dieta musi wykluczać produkty, które zawierają szczawiany. Produkty te to nie tylko szpinak, rabarbar i szczaw, ale także czekolada i kakao. Osoby z kamicą szczawianową powinny zrezygnować z jedzenia marynat (zawierają ocet), wędzonych ryb i wędlin. Dla tych osób wskazane są grube kasze, jaja, gotowane ryby, dozwolone są owoce. Przy niewydolności nerek należy ograniczyć produkty o dużej ilości białka. Białko jest jednak niezbędne, może więc pochodzić z chudego mięsa. Nie może to być mięso czerwone.

Previous post Dlaczego trzeba jeść warzywa?
Next post Tajemnicze awokado – dlaczego i jak je jeść?