Tajemnicze awokado – dlaczego i jak je jeść?
- 416 Views
- Redaktor vinda.pl
- 29 maja 2019
- Porady - jak jeść zdrowo
Awokado to jeden z najbardziej zagadkowych owoców. Ma podłużny, jajowaty kształt, grubą zieloną skórkę, podobną do tej, jaka pokrywa owoce cytrusowe, a w jego wnętrzu znajduje się spora, okrągła pestka. W konsystencji i smaku awokado nie przypomina większości owoców: jest bardziej podobne do masła. Spora w tym zasługa tego, że awokado składa się w znaczącej ilości z tłuszczu: ale zdrowego, obniżającego cholesterol i ciśnienie kwasu oleinowego. Choć może dodać sporo kalorii, jednocześnie wpływa zbawiennie na ludzkie zdrowie, także z uwagi na to, że zawiera witaminy A, C, E i z grupy B, jest źródłem potasu, kwasu foliowego, luteiny i antynowotworowego likopenu. Włączając do swojego jadłospisu awokado, można odpowiedzialnie dbać między innymi o zdrowie układu nerwowego, zwłaszcza zmysłu wzroku. Smak awokado jest raczej neutralny, co pozwala przygotowywać z niego różnego rodzaju potrawy – może być podstawą dania obiadowego lub pomysłowej przystawki, ale z powodzeniem można wyczarować z niego także pyszny deser.

- 24 lutego 2021
Jak jeść w czasie choroby?
- 4 stycznia 2021
Co jeść i jak często?
- 9 października 2020
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
- 7 sierpnia 2020
Jak jeść w czasie choroby?
Co jeść i jak często?
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
Witamina B6 w organizmie
Początki diety
Mikrourazy wśród sportowców
Popularność piłki nożnej
Spalacz tłuszczu dla otyłych