
Czy i jak jeść nowalijki?
Zmęczeni zimą z utęsknieniem czekamy, kiedy na straganach pojawią się pierwsze warzywa. Widząc świeże rzodkiewki i sałatę, często wrzucamy je do koszyków, nie zastanawiając się nad sensem ich spożywania. Od czasu do czasu niepokoją nas głosy o chemii obecnej w młodych warzywach, pragnąc odmiany w menu nie zawsze się jednak tym przejmujemy. Jaka jest nowalijkowa prawda? Niewątpliwie nie sposób zaprzeczyć, że w sezonie warzywa rosną w gruncie i mają pełną styczność z przyrodą i zjawiskami atmosferycznymi. Nowalijki, pielęgnowane w tunelach foliowych i szklarniach, znajdują się pod ochroną. Zapewnia im się składniki odżywcze, odpowiednią ziemię, temperaturę… Brakuje im jednak słonecznego światła. Jest ono tak ważne dla prawidłowego rozwoju warzyw, że producenci zmuszeni są faszerować je dodatkowymi chemicznymi specyfikami. Są to między innymi związki azotowe, które kumulują się w liściach roślin, a więc w tak popularnej sałacie, oraz tuż pod skórką. Jeśli zatem musimy już kupować nowalijki, najlepiej wybierać te nieliściaste i dobrze je obierać, nawet trochę grubiej niż mamy to w zwyczaju. Dobrze jest też kupować egzemplarze wcale nie najpiękniejsze.
Podobne artykuły
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...