Czy warto jeść miód?
Jakiś czas temu przed media przetoczyła się kampania, która umieściła miód na czarnej liście składników. Podkreślano, że jest on taką samą substancją słodzącą jak cukier i przypisywanie mu właściwości zdrowotnych jest fałszowaniem rzeczywistości. Cukier bowiem cukrem pozostaje. Nic bardziej mylnego. Zastępowanie białego cukru i słodzików łyżką miodu jest działaniem jak najbardziej pozytywnym, choć w temperaturze powyżej temperatury ludzkiego ciała traci on swoje dobroczynne działanie. Stosowany na zimno wykazuje działanie podobne do działania antybiotyków. Ponadto warto wiedzieć, że jeśli dodamy go do wody i odstawimy na kilkanaście godzin (10 godzin to absolutne minimum), jego właściwości będą jeszcze silniejsze. Dobrze zatem szczególnie w okresie jesienno-zimowym taką miksturę sobie przygotowywać. Dla dodatkowego efektu mieszankę uzupełnić można sokiem z cytryny. Oprócz tego w miodzie odnajdziemy rutynę, wzmacniającą ścianki naczyń krwionośnych, witaminy z grupy B, witaminę A oraz C, wapń i żelazo.
Podobne artykuły
Jak zrobić domowe mleko roślinne? Proste przepisy.
Domowe mleko roślinne - proste i smaczne alternatywy dla mleka krowiego Znaczenie mleka roślinnego Mleko roślinne staje się coraz popularniejszym...
Co to jest dieta niskowęglowodanowa i komu jest polecana?
Czym jest dieta niskowęglowodanowa? Dieta niskowęglowodanowa, znana także jako dieta low carb, to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu spożycia...
Jakie produkty wspierają regenerację po treningu?
Wprowadzenie Regeneracja po treningu jest kluczowym elementem w procesie budowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Odpowiednie produkty spożywcze mogą wspomóc regenerację,...
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie.
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie Probiotyki: wsparcie dla zdrowia jelit Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które korzystnie wpływają...
Jak zdrowo przytyć? Dieta na budowanie masy ciała.
Wprowadzenie Zdrowe przybranie masy ciała to proces, który wymaga zrozumienia swojego organizmu i odpowiedniego planu żywieniowego. W artykule omówimy skuteczne...
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....

