Czy warto jeść miód?
- 300 Views
- Redaktor vinda.pl
- 1 marca 2019
- Porady - jak jeść zdrowo
Jakiś czas temu przed media przetoczyła się kampania, która umieściła miód na czarnej liście składników. Podkreślano, że jest on taką samą substancją słodzącą jak cukier i przypisywanie mu właściwości zdrowotnych jest fałszowaniem rzeczywistości. Cukier bowiem cukrem pozostaje. Nic bardziej mylnego. Zastępowanie białego cukru i słodzików łyżką miodu jest działaniem jak najbardziej pozytywnym, choć w temperaturze powyżej temperatury ludzkiego ciała traci on swoje dobroczynne działanie. Stosowany na zimno wykazuje działanie podobne do działania antybiotyków. Ponadto warto wiedzieć, że jeśli dodamy go do wody i odstawimy na kilkanaście godzin (10 godzin to absolutne minimum), jego właściwości będą jeszcze silniejsze. Dobrze zatem szczególnie w okresie jesienno-zimowym taką miksturę sobie przygotowywać. Dla dodatkowego efektu mieszankę uzupełnić można sokiem z cytryny. Oprócz tego w miodzie odnajdziemy rutynę, wzmacniającą ścianki naczyń krwionośnych, witaminy z grupy B, witaminę A oraz C, wapń i żelazo.

- 4 stycznia 2021
Co jeść i jak często?
- 9 października 2020
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
- 7 sierpnia 2020
Witamina B6 w organizmie
- 24 czerwca 2020
Co jeść i jak często?
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
Witamina B6 w organizmie
Początki diety
Mikrourazy wśród sportowców
Popularność piłki nożnej
Spalacz tłuszczu dla otyłych
Tauryna czy warto przyjmować ?