26 April 2024

Czy warto jeść miód?

Jakiś czas temu przed media przetoczyła się kampania, która umieściła miód na czarnej liście składników. Podkreślano, że jest on taką samą substancją słodzącą jak cukier i przypisywanie mu właściwości zdrowotnych jest fałszowaniem rzeczywistości. Cukier bowiem cukrem pozostaje. Nic bardziej mylnego. Zastępowanie białego cukru i słodzików łyżką miodu jest działaniem jak najbardziej pozytywnym, choć w temperaturze powyżej temperatury ludzkiego ciała traci on swoje dobroczynne działanie. Stosowany na zimno wykazuje działanie podobne do działania antybiotyków. Ponadto warto wiedzieć, że jeśli dodamy go do wody i odstawimy na kilkanaście godzin (10 godzin to absolutne minimum), jego właściwości będą jeszcze silniejsze. Dobrze zatem szczególnie w okresie jesienno-zimowym taką miksturę sobie przygotowywać. Dla dodatkowego efektu mieszankę uzupełnić można sokiem z cytryny. Oprócz tego w miodzie odnajdziemy rutynę, wzmacniającą ścianki naczyń krwionośnych, witaminy z grupy B, witaminę A oraz C, wapń i żelazo.

Previous post Jak jeść?
Next post Czy warto jeść cykorię