Czy warto jeść cykorię
- 650 Views
- Redaktor vinda.pl
- 1 marca 2019
- Porady - jak jeść zdrowo
Pochodząca z Belgii cykoria jest mało popularna w Polsce. Szkoda, bo zawiera składniki, które wpływają pozytywnie na nasz organizm. W kolbach cykorii znajdują się cenne składniki mineralne: magnez, mangan, fosfor i wapń. Cykoria wyróżnia się także dużą ilością beta-karotenu, który jest w organizmie przetwarzany na witaminę A. Dzięki temu wchłonięcie nadmiernej ilości tłuszczy, które dostarczymy z pożywieniem zostanie zablokowane, a przemiana materii będzie szybsza. W cykorii znajduje się także inulina i intybina. Substancje te pobudzają do pracy jelita, sprzyjają namnażaniu się w układzie pokarmowym potrzebnych bakterii oraz zwiększają produkcję żółci i soków żołądkowych. Liście cykorii odtruwają organizm poprzez działanie moczopędne. Jedzenie cykorii zaleca się kobietom karmiącym piersią. Zawarty w niej potas przyczynia się do zwiększenia laktacji, ale też zapobiega nadciśnieniu. Osoby z nadciśnieniem tętniczym to obok karmiących matek kolejna grupa, która powinna szczególnie często sięgać po cykorię.

- 21 kwietnia 2022
Kiedy zjeść śniadanie
- 20 marca 2022
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
- 18 lutego 2022
Dlaczego warto jeść gruszki
- 14 stycznia 2022
Kiedy zjeść śniadanie
Dlaczego warto jeść brzoskwinie
Dlaczego warto jeść gruszki
Banany: jeść czy nie jeść?
Dlaczego warto jeść pomidory
Czy warto jeść jogurty?
Czy należy jeść ryby?
Dlaczego warto jeść musli