29 April 2024

Czy warto jeść cykorię

Pochodząca z Belgii cykoria jest mało popularna w Polsce. Szkoda, bo zawiera składniki, które wpływają pozytywnie na nasz organizm. W kolbach cykorii znajdują się cenne składniki mineralne: magnez, mangan, fosfor i wapń. Cykoria wyróżnia się także dużą ilością beta-karotenu, który jest w organizmie przetwarzany na witaminę A. Dzięki temu wchłonięcie nadmiernej ilości tłuszczy, które dostarczymy z pożywieniem zostanie zablokowane, a przemiana materii będzie szybsza. W cykorii znajduje się także inulina i intybina. Substancje te pobudzają do pracy jelita, sprzyjają namnażaniu się w układzie pokarmowym potrzebnych bakterii oraz zwiększają produkcję żółci i soków żołądkowych. Liście cykorii odtruwają organizm poprzez działanie moczopędne. Jedzenie cykorii zaleca się kobietom karmiącym piersią. Zawarty w niej potas przyczynia się do zwiększenia laktacji, ale też zapobiega nadciśnieniu. Osoby z nadciśnieniem tętniczym to obok karmiących matek kolejna grupa, która powinna szczególnie często sięgać po cykorię.

Previous post Czy warto jeść miód?
Next post Czy warto jeść owoce?