
Dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na zawarte w nich witaminy i minerały. Gruszki są owocami rzadko wywołującymi alergię, wszystkie osoby, którym doskwiera alergia pokarmowa bez obaw mogą je jeść. Wśród minerałów, których źródłem są te owoce wymieniany jest bor. Bor zapewnia lepsze wchłanianie wapnia. Pierwiastek ten nie tylko ułatwia przyswajanie wapni, ale wpływa na naszą pamięć. Dzięki temu pierwiastek ten odgrywa jedną z kluczowych ról w profilaktyce osteoporozy. Kolejny pierwiastek zawarty w gruszkach to jod. Tarczyca do prawidłowej pracy potrzebuje właśnie jodu. Profilaktyka chorób tarczycy to dieta w skład, której wejdą 2 gruszki tygodniowo. Gruszki poprawiają funkcjonowanie nerek, zapobiegają tworzeniu się w nich kamieni. A wszystko za sprawą dużej zawartości arbutyny i potasu. Potas nie tylko chroni nerki, zapobiega również arytmii serca i nadciśnieniu. Gruszki to także źródło niacyny (inna nazwa to witamina B3 lub PP) i innych witamin z grupy B.
Podobne artykuły
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...