19 March 2024

Dlaczego warto jeść brzoskwinie

Jedną z 3 zalecanych porcji owoców dziennie mogą stanowić brzoskwinie. Te pochodzące z chin owoce kryją mnóstwo witamin i składników mineralnych. Owoce brzoskwini zawierają dużą ilość żelaza, które jest niezbędne do produkcji przez organizm czerwonych ciałek krwi. Jedząc regularnie te owoce możemy zapobiec niedokrwistości. Są one również źródłem boru. Bor to pierwiastek, który wspomaga produkcję estrogenów – żeńskich hormonów, których niedobór dotyka kobiety w okresie menopauzy. Niedobór boru w połączeniu ze spadkiem poziomu estrogenów może powodować osteoporozę, brzoskwinie uzupełnią jego niedobór i zapobiegną osteoporozie. W brzoskwiniach znajduje się także witamina B9, czyli kwas foliowy. Jest on niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego, zapobiega także powstaniu wad rozwojowych u płodu. Jest więc niezbędny kobietom w ciąży. Brzoskwinie są także źródłem błonnika i antyoksydantów. Jak w przypadku innych owoców najwięcej cennych składników kryje się pod ich skórką, dlatego nie warto ich obierać.

Previous post Dlaczego warto jeść gruszki
Next post Kiedy zjeść śniadanie