Dlaczego warto jeść jogurt
Każdego dnia powinno się jeść nabiał. W tej grupie produktów znajdują się między innymi jogurty. Są one jednym z najlepszych źródeł wapnia. Wapń, który jest podstawowym materiałem budulcowym kości jest potrzebny dzieciom i osobom dorosłym. Stąd zaleca się jedzenie przynajmniej dwóch kubeczków jogurtu dziennie.
Aby ułatwić wchłanianie wapnia przez organizm, powinno się je łączyć z owocami bogatymi w kwasy organiczne. Wapń wchłania się lepiej także w obecności produktów dostarczających witaminy D. Jogurty zawierają nie tylko wapń, ale także pewną ilość witaminy D. Dlatego wapń w nich zawarty jest dobrze wchłaniany.
Nie powinno się dodawać do jogurtu pszennych otrębów oraz dodawać do nich rabarbaru. Związki zawarte w otrębach i rabarbarze utrudniają wchłanianie wapnia. Jeszcze zdrowsze są jogurty zawierające szczepy probiotycznych bakterii. Informacja, czy wybrany przez nas jogurt zawiera takie bakterie powinna widnieć na opakowaniu. Jogurt z dodatkiem probiotycznych bakterii poprawia odporność.
Podobne artykuły
Jak zrobić domowe mleko roślinne? Proste przepisy.
Domowe mleko roślinne - proste i smaczne alternatywy dla mleka krowiego Znaczenie mleka roślinnego Mleko roślinne staje się coraz popularniejszym...
Co to jest dieta niskowęglowodanowa i komu jest polecana?
Czym jest dieta niskowęglowodanowa? Dieta niskowęglowodanowa, znana także jako dieta low carb, to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu spożycia...
Jakie produkty wspierają regenerację po treningu?
Wprowadzenie Regeneracja po treningu jest kluczowym elementem w procesie budowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Odpowiednie produkty spożywcze mogą wspomóc regenerację,...
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie.
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie Probiotyki: wsparcie dla zdrowia jelit Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które korzystnie wpływają...
Jak zdrowo przytyć? Dieta na budowanie masy ciała.
Wprowadzenie Zdrowe przybranie masy ciała to proces, który wymaga zrozumienia swojego organizmu i odpowiedniego planu żywieniowego. W artykule omówimy skuteczne...
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....

