24 April 2024

Dlaczego warto jeść jogurt

Każdego dnia powinno się jeść nabiał. W tej grupie produktów znajdują się między innymi jogurty. Są one jednym z najlepszych źródeł wapnia. Wapń, który jest podstawowym materiałem budulcowym kości jest potrzebny dzieciom i osobom dorosłym. Stąd zaleca się jedzenie przynajmniej dwóch kubeczków jogurtu dziennie.
Aby ułatwić wchłanianie wapnia przez organizm, powinno się je łączyć z owocami bogatymi w kwasy organiczne. Wapń wchłania się lepiej także w obecności produktów dostarczających witaminy D. Jogurty zawierają nie tylko wapń, ale także pewną ilość witaminy D. Dlatego wapń w nich zawarty jest dobrze wchłaniany.
Nie powinno się dodawać do jogurtu pszennych otrębów oraz dodawać do nich rabarbaru. Związki zawarte w otrębach i rabarbarze utrudniają wchłanianie wapnia. Jeszcze zdrowsze są jogurty zawierające szczepy probiotycznych bakterii. Informacja, czy wybrany przez nas jogurt zawiera takie bakterie powinna widnieć na opakowaniu. Jogurt z dodatkiem probiotycznych bakterii poprawia odporność.

Previous post Co mogą, a czego nie powinni jeść diabetycy
Next post Jak jeść w przypadku dny moczanowej?