20 April 2024

Co mogą, a czego nie powinni jeść diabetycy

Po zdiagnozowaniu cukrzycy konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych. Dobrze skomponowana dieta w przypadku cukrzycy jest tak samo ważna, jak jej leczenie farmakologiczne.
Osoby z cukrzycą typu 2 bezwarunkowo muszą zrezygnować z wszelkich słodyczy. W diecie diabetyka nie mogą znaleźć się słodkie owoce, soki owocowe, gazowane napoje, cukier, miód, dżemy. Na liście zakazanych produktów w przypadku cukrzycy są także tłuszcze zawarte w tłustym mleku, śmietanie, topionych serkach, tłustych wędlinach i mięsach. Należy ograniczyć także spożycie twardych serów popularnie nazywanych żółtymi i konserw, gdyż zawierają zbyt dużą ilość soli.
Nie wskazane jest także jedzenie dużych ilości produktów z grupy węglowodanów prostych, na przykład kaszy manny. Zalecane są za to węglowodany złożone, a szczególnie grube kasze, które wolniej podnoszą poziom glukozy we krwi niż węglowodany proste. Dodatkową zaletą grubych kasz jest obecność w nich dużej ilości błonnika pokarmowego. W trakcie leczenia nie można pić żadnego alkoholu.

Previous post Dzienne zapotrzebowanie na kalorie, czyli ile jeść?
Next post Dlaczego warto jeść jogurt