Dlaczego warto jeść kapustę
Kapusta jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. We wszystkich gatunkach kapusty znajduje się duża ilość witaminy C. Pod względem zawartości witaminy C wszelkie rekordy bije jednak brukselka, 100 g malutkich główeczek brukselki dostarcza ponad 90 mg witaminy. Oprócz witaminy C kapusta dostarcza dużej ilości beta-karotenu, zawiera także prawie wszystkie (jest ich w sumie 8) witaminy należące do grupy B. Jako jedna z nielicznych roślin kapusta dostarcza witaminy E. Kapustę szczególnie często powinni jeść palacze tytoniu, gdyż witamina ta ulega zniszczeniu pod wpływem składników zawartych w dymie tytoniowym. Liście kapusty dostarczają również witaminy K, która nie tylko zapewnia dobrą krzepliwość krwi, ale także zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, w tym rakowi piersi i wątroby. Liście kapusty zawierają duże ilości niezbędnych składników mineralnych. Są źródłem potasu, wapnia, żelaza, fosforu, manganu, siarki. Jedzenie kapusty ogranicza więc ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób.
Podobne artykuły
Co to jest dieta niskowęglowodanowa i komu jest polecana?
Czym jest dieta niskowęglowodanowa? Dieta niskowęglowodanowa, znana także jako dieta low carb, to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu spożycia...
Jakie produkty wspierają regenerację po treningu?
Wprowadzenie Regeneracja po treningu jest kluczowym elementem w procesie budowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Odpowiednie produkty spożywcze mogą wspomóc regenerację,...
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie.
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie Probiotyki: wsparcie dla zdrowia jelit Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które korzystnie wpływają...
Jak zdrowo przytyć? Dieta na budowanie masy ciała.
Wprowadzenie Zdrowe przybranie masy ciała to proces, który wymaga zrozumienia swojego organizmu i odpowiedniego planu żywieniowego. W artykule omówimy skuteczne...
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...

