Dlaczego warto jeść kapustę
- 295 Views
- Redaktor vinda.pl
- 6 lutego 2019
- Porady - jak jeść zdrowo
Kapusta jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. We wszystkich gatunkach kapusty znajduje się duża ilość witaminy C. Pod względem zawartości witaminy C wszelkie rekordy bije jednak brukselka, 100 g malutkich główeczek brukselki dostarcza ponad 90 mg witaminy. Oprócz witaminy C kapusta dostarcza dużej ilości beta-karotenu, zawiera także prawie wszystkie (jest ich w sumie 8) witaminy należące do grupy B. Jako jedna z nielicznych roślin kapusta dostarcza witaminy E. Kapustę szczególnie często powinni jeść palacze tytoniu, gdyż witamina ta ulega zniszczeniu pod wpływem składników zawartych w dymie tytoniowym. Liście kapusty dostarczają również witaminy K, która nie tylko zapewnia dobrą krzepliwość krwi, ale także zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, w tym rakowi piersi i wątroby. Liście kapusty zawierają duże ilości niezbędnych składników mineralnych. Są źródłem potasu, wapnia, żelaza, fosforu, manganu, siarki. Jedzenie kapusty ogranicza więc ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób.

- 4 stycznia 2021
Co jeść i jak często?
- 9 października 2020
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
- 7 sierpnia 2020
Witamina B6 w organizmie
- 24 czerwca 2020
Co jeść i jak często?
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
Witamina B6 w organizmie
Początki diety
Mikrourazy wśród sportowców
Popularność piłki nożnej
Spalacz tłuszczu dla otyłych
Tauryna czy warto przyjmować ?