Jak jeść, aby nie tyć?
Powtarzamy sobie dość często, że zaczniemy jeść mniej bo nasza waga nie jest zadowalająca a i figura nie najlepsza. Zamiast planować albo rezygnować z jedzenia zacznijmy myśleć, a przede wszystkim postępować racjonalnie. Należy zdać sobie sprawę, że tak naprawdę powstrzymywanie się od spożywania posiłków niczemu dobremu nie służy i skutek może być zupełnie odwrotny. Otóż głodząc się sprawiamy, że nasz organizm zaczyna gromadzić kalorie na wypadek, gdybyśmy zaprzestali mu ich dostarczać, pojawiają się wówczas problemy ze strony układu pokarmowego. Zatem ważne jest, aby jednak jeść i to jeść dość często jednak w nieco mniejszych ilościach. Podobnie jak regularne ćwiczenia tak i regularne spożywanie posiłków przynosi naprawdę dobre efekty. Z dotychczasowej diety powinniśmy wyeliminować przede wszystkim wszelkie fast foody na rzecz lekkostrawnych sałatek warzywnych. Wskazane są wszelkie warzywa zielone, zwłaszcza gdy wiosną czy latem nie trudno o świeże warzywa: ogórki, sałatę, pomidory. Oprócz tego, że nie są one kaloryczne to dostarczają do naszego organizmu wielu cennych witamin, które poprawiają funkcjonowanie naszego organizmu oraz wpływają pozytywnie na naszą odporność.
Podobne artykuły
Co to jest dieta niskowęglowodanowa i komu jest polecana?
Czym jest dieta niskowęglowodanowa? Dieta niskowęglowodanowa, znana także jako dieta low carb, to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu spożycia...
Jakie produkty wspierają regenerację po treningu?
Wprowadzenie Regeneracja po treningu jest kluczowym elementem w procesie budowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Odpowiednie produkty spożywcze mogą wspomóc regenerację,...
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie.
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie Probiotyki: wsparcie dla zdrowia jelit Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które korzystnie wpływają...
Jak zdrowo przytyć? Dieta na budowanie masy ciała.
Wprowadzenie Zdrowe przybranie masy ciała to proces, który wymaga zrozumienia swojego organizmu i odpowiedniego planu żywieniowego. W artykule omówimy skuteczne...
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...

