Dlaczego powinniśmy jeść jogurt
- 281 Views
- Redaktor vinda.pl
- 13 lutego 2019
- Porady - jak jeść zdrowo
Codzienna dieta powinna zawierać mleko i jego przetwory. Do najbardziej zalecanych przetworów mlecznych należy jogurt. Jest on szczególnie bogatym źródłem wapnia, dlatego warto wypijać przynajmniej 2 szklanki jogurtu dziennie. Nie ma większego znaczenia, czy będziemy jedli jogurt naturalny, czy jogurt smakowy. Pod względem ilości wapnia oba rodzaje jogurtu niczym od siebie się nie różnią. Jednak jeśli do jogurtu naturalnego dodamy świeże lub suszone owoce, to wapn w nim zawarty zostanie lepiej wchłonięty przez organizm. Jedynym owocem, czy raczej warzywem, którego nie należy łączyć z jogurtem jest rabarbar. Zawarte w nim szczawiany utrudniają przyswajanie wapnia. Nie łączmy także jogurtu z otrębami pszennymi i razowym pieczywem. Razowe pieczywo i otręby pszenne zawierają fityniany, które podobnie do szczawianów utrudniają wchłanianie wapnia. Jogurty dostarczają nie tylko wapnia, ale także witaminy D. Obecność witaminy D sprawia, że znajdujący się w jogurtach wapń organizm przyswaja wyjątkowo dobrze.

- 4 stycznia 2021
Co jeść i jak często?
- 9 października 2020
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
- 7 sierpnia 2020
Witamina B6 w organizmie
- 24 czerwca 2020
Co jeść i jak często?
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
Witamina B6 w organizmie
Początki diety
Mikrourazy wśród sportowców
Popularność piłki nożnej
Spalacz tłuszczu dla otyłych
Tauryna czy warto przyjmować ?