26 April 2024

Dlaczego powinniśmy jeść jogurt

Codzienna dieta powinna zawierać mleko i jego przetwory. Do najbardziej zalecanych przetworów mlecznych należy jogurt. Jest on szczególnie bogatym źródłem wapnia, dlatego warto wypijać przynajmniej 2 szklanki jogurtu dziennie. Nie ma większego znaczenia, czy będziemy jedli jogurt naturalny, czy jogurt smakowy. Pod względem ilości wapnia oba rodzaje jogurtu niczym od siebie się nie różnią. Jednak jeśli do jogurtu naturalnego dodamy świeże lub suszone owoce, to wapn w nim zawarty zostanie lepiej wchłonięty przez organizm. Jedynym owocem, czy raczej warzywem, którego nie należy łączyć z jogurtem jest rabarbar. Zawarte w nim szczawiany utrudniają przyswajanie wapnia. Nie łączmy także jogurtu z otrębami pszennymi i razowym pieczywem. Razowe pieczywo i otręby pszenne zawierają fityniany, które podobnie do szczawianów utrudniają wchłanianie wapnia. Jogurty dostarczają nie tylko wapnia, ale także witaminy D. Obecność witaminy D sprawia, że znajdujący się w jogurtach wapń organizm przyswaja wyjątkowo dobrze.

Previous post Jak jeść, aby nie tyć?
Next post Czy warto jeść bataty?