
Witamina B6 w organizmie
Rola witaminy B6 w naszym organizmie jest nie do przecenienia: umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpływa na ciśnienie krwi, skurcze mięśni oraz pracę serca. Jest niezbędna w procesie produkcji czerwonego barwnika krwi, czyli hemoglobiny, działa korzystnie na odporność organizmu poprzez swoją rolę w tworzeniu przeciwciał. Wspomaga również leczenie chorób skóry (łojotokowe zapalenie skóry, wypadanie włosów). Niedobory witaminy B6 mogą objawiać się poprzez zaburzenia pracy układu nerwowego – depresję, apatię, złe samopoczucie, drgawki lub bezsenność oraz zmniejszenie odporności na infekcje. Zaalarmować powinny nas również powtarzające się stany zapalne skóry (łzs, zapalenia w obrębie jamy ustnej). Zapotrzebowanie dzienne waha się od 1 do 2 mg/dobę, zależy od płci i wieku, zwiększa się też m. in. w przypadku przyjmowania dużej ilości białka. Źródłem witaminy B6 są m. in.: groch, kasza gryczana, ryby, mięso, ziemniaki, czerwona papryka, kurczak i indyk, drożdże, awokado i jaja.
Podobne artykuły
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...