
Czy warto jeść cykorię
Pochodząca z Belgii cykoria jest mało popularna w Polsce. Szkoda, bo zawiera składniki, które wpływają pozytywnie na nasz organizm. W kolbach cykorii znajdują się cenne składniki mineralne: magnez, mangan, fosfor i wapń. Cykoria wyróżnia się także dużą ilością beta-karotenu, który jest w organizmie przetwarzany na witaminę A. Dzięki temu wchłonięcie nadmiernej ilości tłuszczy, które dostarczymy z pożywieniem zostanie zablokowane, a przemiana materii będzie szybsza. W cykorii znajduje się także inulina i intybina. Substancje te pobudzają do pracy jelita, sprzyjają namnażaniu się w układzie pokarmowym potrzebnych bakterii oraz zwiększają produkcję żółci i soków żołądkowych. Liście cykorii odtruwają organizm poprzez działanie moczopędne. Jedzenie cykorii zaleca się kobietom karmiącym piersią. Zawarty w niej potas przyczynia się do zwiększenia laktacji, ale też zapobiega nadciśnieniu. Osoby z nadciśnieniem tętniczym to obok karmiących matek kolejna grupa, która powinna szczególnie często sięgać po cykorię.
Podobne artykuły
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...