Czy warto jeść cykorię
Pochodząca z Belgii cykoria jest mało popularna w Polsce. Szkoda, bo zawiera składniki, które wpływają pozytywnie na nasz organizm. W kolbach cykorii znajdują się cenne składniki mineralne: magnez, mangan, fosfor i wapń. Cykoria wyróżnia się także dużą ilością beta-karotenu, który jest w organizmie przetwarzany na witaminę A. Dzięki temu wchłonięcie nadmiernej ilości tłuszczy, które dostarczymy z pożywieniem zostanie zablokowane, a przemiana materii będzie szybsza. W cykorii znajduje się także inulina i intybina. Substancje te pobudzają do pracy jelita, sprzyjają namnażaniu się w układzie pokarmowym potrzebnych bakterii oraz zwiększają produkcję żółci i soków żołądkowych. Liście cykorii odtruwają organizm poprzez działanie moczopędne. Jedzenie cykorii zaleca się kobietom karmiącym piersią. Zawarty w niej potas przyczynia się do zwiększenia laktacji, ale też zapobiega nadciśnieniu. Osoby z nadciśnieniem tętniczym to obok karmiących matek kolejna grupa, która powinna szczególnie często sięgać po cykorię.
Podobne artykuły
Co to jest dieta niskowęglowodanowa i komu jest polecana?
Czym jest dieta niskowęglowodanowa? Dieta niskowęglowodanowa, znana także jako dieta low carb, to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu spożycia...
Jakie produkty wspierają regenerację po treningu?
Wprowadzenie Regeneracja po treningu jest kluczowym elementem w procesie budowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Odpowiednie produkty spożywcze mogą wspomóc regenerację,...
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie.
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie Probiotyki: wsparcie dla zdrowia jelit Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które korzystnie wpływają...
Jak zdrowo przytyć? Dieta na budowanie masy ciała.
Wprowadzenie Zdrowe przybranie masy ciała to proces, który wymaga zrozumienia swojego organizmu i odpowiedniego planu żywieniowego. W artykule omówimy skuteczne...
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...

