
Czy warto jeść miód?
Jakiś czas temu przed media przetoczyła się kampania, która umieściła miód na czarnej liście składników. Podkreślano, że jest on taką samą substancją słodzącą jak cukier i przypisywanie mu właściwości zdrowotnych jest fałszowaniem rzeczywistości. Cukier bowiem cukrem pozostaje. Nic bardziej mylnego. Zastępowanie białego cukru i słodzików łyżką miodu jest działaniem jak najbardziej pozytywnym, choć w temperaturze powyżej temperatury ludzkiego ciała traci on swoje dobroczynne działanie. Stosowany na zimno wykazuje działanie podobne do działania antybiotyków. Ponadto warto wiedzieć, że jeśli dodamy go do wody i odstawimy na kilkanaście godzin (10 godzin to absolutne minimum), jego właściwości będą jeszcze silniejsze. Dobrze zatem szczególnie w okresie jesienno-zimowym taką miksturę sobie przygotowywać. Dla dodatkowego efektu mieszankę uzupełnić można sokiem z cytryny. Oprócz tego w miodzie odnajdziemy rutynę, wzmacniającą ścianki naczyń krwionośnych, witaminy z grupy B, witaminę A oraz C, wapń i żelazo.
Podobne artykuły
Jakie produkty wspierają regenerację po treningu?
Wprowadzenie Regeneracja po treningu jest kluczowym elementem w procesie budowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Odpowiednie produkty spożywcze mogą wspomóc regenerację,...
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie.
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie Probiotyki: wsparcie dla zdrowia jelit Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które korzystnie wpływają...
Jak zdrowo przytyć? Dieta na budowanie masy ciała.
Wprowadzenie Zdrowe przybranie masy ciała to proces, który wymaga zrozumienia swojego organizmu i odpowiedniego planu żywieniowego. W artykule omówimy skuteczne...
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...