Dlaczego naprawdę warto jeść jogurt
Jogurt naturalny należy do jednego z najbardziej wartościowych produktów mlecznych. Zawiera on między innymi znaczne ilości wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego stanu kości i uzębienia. Z powodu dużej ilości wapnia jogurt powinien znaleźć się w diecie dzieci już od 12 miesiąca życia oraz w diecie osób dorosłych. Jogurt naturalny charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Kwaśny smak zawdzięcza on bakteriom, które nie tylko nadają mu charakterystyczny smak, ale także zamieniają cukier mleczny, czyli laktozę w kwas mlekowy. Organizm znacznie łatwiej przyswaja kwas mlekowy niż laktozę, stąd nawet osoby nie tolerujące tego składnika mogą śmiało korzystać z dobrodziejstw jogurtu. Jogurt ma niewiele kalorii, może być składnikiem diety osób, które dbają o właściwą wagę, ale też i osób, które się odchudzają. Kolejna zaleta to niski indeks glikemiczny, jest to więc nabiał, z którego bez obaw mogą korzystać osoby z cukrzycą. W sklepach dostępne są także jogurty probiotyczne o szczególnych właściwościach zdrowotnych.
Podobne artykuły
Co to jest dieta niskowęglowodanowa i komu jest polecana?
Czym jest dieta niskowęglowodanowa? Dieta niskowęglowodanowa, znana także jako dieta low carb, to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu spożycia...
Jakie produkty wspierają regenerację po treningu?
Wprowadzenie Regeneracja po treningu jest kluczowym elementem w procesie budowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Odpowiednie produkty spożywcze mogą wspomóc regenerację,...
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie.
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie Probiotyki: wsparcie dla zdrowia jelit Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które korzystnie wpływają...
Jak zdrowo przytyć? Dieta na budowanie masy ciała.
Wprowadzenie Zdrowe przybranie masy ciała to proces, który wymaga zrozumienia swojego organizmu i odpowiedniego planu żywieniowego. W artykule omówimy skuteczne...
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...

