26 April 2024

Dlaczego warto jeść rzodkiewkę

Kolorowa, smaczna i niskokaloryczna rzodkiewka kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych. W malutkich, czerwonych bulwach rzodkiewki znajduje się spora ilość wspierających pracę układu nerwowego i krwionośnego składników mineralnych:potasu, wapnia i magnezu. Obecność wapnia w rzodkiewce sprawia, że wpływa ona korzystnie także na układ kostny. W bulwach rzodkiewki znajduje się także spora ilość podnoszącej odporność organizmu i biorącej udział w produkcji hemoglobiny witaminy C.
Rzodkiewka to także źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, utrudnia osadzanie się nadmiernych ilości cholesterolu na ściankach tętnic, zabija uczucie głodu. To niepozorne warzywo jest także źródłem jodu i witamin z grupy B.
Poprzez zawartość żelaza, manganu i miedzi wspiera tworzenie czerwonych ciałek krwi. Najzdrowsze są rzodkiewki małe, te większe mogą zawierać zbyt dużo związków azotu. Nie należy jej przechowywać bez dostępu tlenu, czyli w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Previous post Owoce i warzywa – można jeść bez umiaru
Next post Dlaczego naprawdę warto jeść jogurt