Dlaczego warto jeść rzodkiewkę
- 267 Views
- Redaktor vinda.pl
- 6 czerwca 2019
- Porady - jak jeść zdrowo
Kolorowa, smaczna i niskokaloryczna rzodkiewka kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych. W malutkich, czerwonych bulwach rzodkiewki znajduje się spora ilość wspierających pracę układu nerwowego i krwionośnego składników mineralnych:potasu, wapnia i magnezu. Obecność wapnia w rzodkiewce sprawia, że wpływa ona korzystnie także na układ kostny. W bulwach rzodkiewki znajduje się także spora ilość podnoszącej odporność organizmu i biorącej udział w produkcji hemoglobiny witaminy C.
Rzodkiewka to także źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, utrudnia osadzanie się nadmiernych ilości cholesterolu na ściankach tętnic, zabija uczucie głodu. To niepozorne warzywo jest także źródłem jodu i witamin z grupy B.
Poprzez zawartość żelaza, manganu i miedzi wspiera tworzenie czerwonych ciałek krwi. Najzdrowsze są rzodkiewki małe, te większe mogą zawierać zbyt dużo związków azotu. Nie należy jej przechowywać bez dostępu tlenu, czyli w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

- 24 lutego 2021
Jak jeść w czasie choroby?
- 4 stycznia 2021
Co jeść i jak często?
- 9 października 2020
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
- 7 sierpnia 2020
Jak jeść w czasie choroby?
Co jeść i jak często?
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
Witamina B6 w organizmie
Początki diety
Mikrourazy wśród sportowców
Popularność piłki nożnej
Spalacz tłuszczu dla otyłych